fejsérülés felnőtteknél útmutató – okok, tünetek és kezelési lehetőségek

Mi az?

Trauma, hogy a fej okozhat többféle fej és agyi sérülések is nevezett traumás agysérülés (TBI). Problémák fejsérülés közé tartozik; Koponya törés – A koponya törés repedés vagy törés az egyik a koponya csontjait. Egyes esetekben, a koponya horpadt befelé úgy, hogy fragmenseket összetört csont nyomódnak felületén az agyban. Ez az úgynevezett depressziós koponya törés. A legtöbb esetben a koponya törés okoz zúzódás (zúzódás) felületén az agy alatt a törés .; Epidurális vérömleny – Ez egy nagyon súlyos formája a vérzés, ami történik, amikor az egyik vérerek a koponya szakadt során egy sérülés. Általában a koponya elszakad is. Mivel a sérült hajó vérzik, a vér összegyűlik a tér között, a koponya és a dura, a legkülső a három membránok, amelyek fedezik az agyat. Ez a gyűjtemény a vér nevezzük vérömleny. A vérömleny bővítheti a koponyán belül, és nyomja meg az agyban, ami a halál.

Tünetek

Fejsérülések okozhatnak sokféle tünetek, attól függően, hogy milyen típusú a sérülés, annak súlyosságától és a helyét. Egyes orvosok minősítette fejsérülések három kategóriába, a tünetek alapján; Enyhe fejsérülést – Van minimális kárt kívül a fej, és nincs eszméletvesztés. A károsultnak hányni egyszer vagy kétszer, és panaszkodnak a fejfájás .; Mérsékelt fejsérülés – Van egy nyilvánvaló kárt a külső a fejét, és az a személy lehet, hogy elvesztette az eszméletét röviden. Egyéb tünetek lehetnek emlékezetkiesés (amnézia), fejfájás, szédülés, álmosság, hányinger, hányás, zavartság, zúzódás-szerű elszíneződés a szem körül, vagy a fül mögött, vagy egy tiszta folyadék szivárgott az orrából. Ez a folyadék nem nyákot, de folyadékot az agy körüli (gerincvelői folyadékban), amely kiszivárgott egy koponya törés az orr környékén .; Súlyos fejsérülés – Van komoly károkat a külső, a fej, gyakran együtt járó sérülések a nyak, kar vagy a láb vagy a nagyobb szerveket. A legtöbb esetben a személy vagy eszméletlen vagy alig reagál. Azonban néhány ember lesz izgatott, vagy fizikailag agresszív. Mintegy 10% -a az emberek súlyos fejsérülést görcsrohamok.

Diagnózis

Fejsérülések értékelni kell azonnal orvos, így akár hívja a mentőket, vagy egy barát vagy családtag elvinni a sürgősségi osztályon. Miután megérkezik a sürgősségi osztályon, az orvos meg akarja tudni

Meddig tart?

Még ha a fejsérülés csak enyhe, akkor lehet, koncentrálási nehézség átmenetileg azonban esetenkénti fejfájás, szédülés és fáradtság. Ez a gyűjtemény a tünetek okozta rázkódás hatására. Ha a tünetek tartós, ezek az úgynevezett “post-agyrázkódást szindróma”. Az agyrázkódás általában javítja a három hónapon belül .; Nem kell játszani a küzdősportok, amíg meg nem gyógyult teljesen egy agyrázkódás. Ez hetekig. Az American Academy of Neurology iránymutatásokat adott ki az időzítés egy sportoló visszatér játszani. Ezek az iránymutatások javaslom legalább egy hét pihenés után minden agyrázkódás tünetei mentek el.

Hogyan lehet megakadályozni ezt egészségi állapota

Ahhoz, hogy megakadályozza a fejsérülések, próbálja meg az alábbi javaslatokat

Hogyan kell kezelni ezt az egészségügyi állapot

Ha kisebb fejsérülés, kezelőorvosa dönthet úgy, hogy ellenőrzi az állapotát, a sürgősségi osztályon egy rövid ideig, vagy beismerni, hogy a kórház egy rövid ideig a megfigyelés. Amíg a sürgősségi osztályon, vagy egy kórházi szobában, orvosi személyzet kérni fogja rendszeresen az Ön tüneteit, ellenőrizze a vitális és erősítse meg, hogy ébren van, és tud válaszolni.

Mikor kell orvoshoz

Hívja a mentőket azonnal, ha talál valakit öntudatlan egy baleset helyszínén. Szintén hívja a mentőket, ha valaki egy komoly fejsérülés tapasztal az alábbi tünetek

Prognózis

A kilátások függ a sérülés súlyosságát