Giardia fertőzés (Giardiasis) okai

Giardia parazitákat él a belekben az emberek és állatok. Mielőtt a mikroszkopikus paraziták kerülnek átadásra a székletben, válnak borítani kemény héj úgynevezett ciszták, amely lehetővé teszi számukra, hogy túlélje kívül a belek hónapokig. Odabent egy fogadó, a ciszták feloldódik, és a paraziták nem szabadulnak fel.

Fertőzés, ha véletlenül lenyelik a parazita ciszták. Ez akkor fordulhat elő lenyelés a szennyezett víz, eszik szennyezett étel vagy személy-to-person kapcsolatot.

Nyelési szennyezett víz

A leggyakoribb módja, hogy megfertőződhet a Giardia lenyelése után a szennyezett vizet. Giardia parazitákat találhatók tavak, tavak, folyók és patakok világszerte, valamint az önkormányzati vízszolgáltatás, kutak, ciszternák, uszodák, aquaparkok és gyógyfürdők. Felszíni és felszín alatti víz válhat szennyezett mezőgazdasági lefolyás szennyvízmennyiségek vagy állati ürülék. Gyermekek pelenkák és emberek hasmenés véletlenül szennyezheti fürdőkben.

Étkezési szennyezett élelmiszer

Giardia parazita lehet továbbítani az élelmiszer – vagy azért, mert az élelmiszer-rakodók és giardiasisnak nem mosnak kezet alaposan, vagy azért, mert a nyers termék öntözik vagy mossuk szennyezett vizet. Mert ételt megöli Giardia, étel egy kevésbé gyakori fertőzés forrása, mint a víz, különösen az iparosodott országokban.

Akkor szerződést giardiasisnak ha a kezedben lesz szennyezett fekália – a szülők változó a gyermek pelenkák különösen veszélyeztetettek. Szóval gyermekgondozási dolgozók és a gyermekek gyermekgondozási központok, ahol a járvány egyre gyakoribbak. A Giardia parazita is elterjedt az anális szexet.

Személy-to-person érintkezés