hogyan alfa-1 antitripszin hiánya diagnosztizálható?

Alfa-1 antitripszin (AAT) hiány általában diagnosztizálják, miután tüdőgyulladás alakul ki, vagy májbetegségben szenved, amely kapcsolódik az állapotot.

Orvosa feltételezheti AAT hiány, ha jelei vagy tünetei súlyos tüdő állapotát, különösen emphysema nélkül nyilvánvaló oka. Ő is lehet gyanakodni AAT hiány esetén emphyséma amikor 45 éves vagy annál fiatalabb.

Sok orvos is be lehet vonni a diagnózis AAT hiány. Ezek közé tartozik az alapellátás orvosok, pulmonologists (tüdő szakemberek), és hepatológusokból (máj szakemberek).

foglakozik

Diagnosztizálni AAT hiány, orvosa

A diagnosztikai vizsgálatok

Orvosa javasolhatja vizsgálatok megerősítik a diagnózist a AAT hiány. Ő is ajánlhatja vizsgálatokat, hogy ellenőrizze a tüdő- vagy máj feltételeknek.

A genetikai teszt a legbiztosabb módja annak, hogy ellenőrizze a AAT hiány. A teszt azt mutatja, hogy van hibás AAT géneket.

A vérvizsgálat is lehet alkalmazni. Ez a teszt ellenőrzi a szintet AAT fehérje szintjét a vérben. Ha a szint sokkal alacsonyabb, mint a normál, akkor valószínű, hogy van AAT hiány.

Ha van egy tüdőbetegség kapcsolatos AAT hiány, az orvos ajánlhat légzésfunkciós vizsgálatok és a nagy felbontású komputertomográfiás (to-MOG-rah-díj) szkennelés, más néven CT.

Légzésfunkciós vizsgálatok mérni, hogy mennyi levegőt tud lélegezni, és ki, milyen gyorsan tud lélegezni a levegőt, és milyen jól a tüdő oxigént szállítani a vért. Ezek a vizsgálatok mutathatják mennyire súlyos a tüdőbetegség, és milyen jól működik a kezelés.

Nagy felbontású CT használ x sugarak létrehozására részletes képek a testrészek. A CT-vizsgálat megmutatja, hogy van-emphysema vagy más tüdőbetegség és mennyire súlyos ez.