influenza ok

Az influenza vírus

Amennyiben Influenza származik

Influenza, vagy influenza, légúti fertőzés által okozott számos influenza vírusok, amelyek minősített típusú A, B, vagy C alapján nukleinsavak és fehérje összetételét. Típusú vírusok találhatók emberek és sok állat, beleértve a kacsák, csirkék, sertések és bálnák. Az A típusú influenzavírusok okozta globális influenza kitörése 1918 1957, 1968, és 2009-B típusú vírusok keringenek körben emberben. C típusú vírusokat találtak emberekben, sertések, kutyák és okozhat enyhe légúti fertőzések, de nem szikra járványokat.

A külső réteg a vírus funkciók kétféle fehérje tüskék: hemagglutinin (HA), amely lehetővé teszi, hogy a vírus, hogy kibír egy emberi vagy állati sejt, és kezdeményezi a fertőzés; és neuraminidáz (NA), amely lehetővé teszi az újonnan alakult vírusok, hogy kilépjen a gazdasejt. Jelenleg 16 HA altípusa, és 9 NA altípus közül típusú vírusok. Törzseket elemzi alapján kombinációja HA és NA fehérjék; például, a vírus okozta a 2009-es H1N1 influenza-járvány tartalmazott H1 és az N1 felszíni fehérjék. Belül egy influenzavírus nyolc szegmense egyszálú RNS-tartalmú genetikai utasításokat, hogy új a vírus egy példányát.

Sodró és áthelyezése

A természetben, az influenza vírus megtalálható vadon vízimadarak, mint a kacsák és a parti madarak. Ez kitartott ezek a madarak évmilliók óta, és általában nem károsítja őket. De a gyakran mutálódik az influenza vírus könnyen ugrik a fajok közötti határt a vadon élő madarak háziasított baromfi és a sertés.

Sertés lehet fertőzött a két madár (avian) influenza és a forma, hogy embereket fertőz meg. Ebben a környezetben, mint a gazdaság, ahol a csirkék, sertések és az emberek élnek közel, sertés jár, mint egy influenzavírus keverő tálba. Ha egy disznó fertőzött madár- és humán influenza egyidejűleg, a két típusú vírus kicserélhetik géneket. Egy ilyen “reassorted” influenza vírus néha átterjedt a sertésekből származó emberek. Attól függően, hogy a kombinációs madárinfluenza fehérjék teszik be az emberi populáció, az influenza lehet több vagy kevésbé súlyos.

1997-ben, az első alkalommal, a tudósok megállapították, hogy a forma madárinfluenza H5N1 influenza kimarad a sertés a lépést, és a fertőzött emberek közvetlenül. Megriadva egészségügyi tisztviselők félt a világméretű járvány (pandémia). De szerencsére, a vírus nem tudta átadni emberről emberre, és ezért nem mutatott szikrát egy járvány. Mivel 2012 augusztus, ott már 608 megerősített esetek e madárinfluenza-vírus, melynek eredményeként 359 halálesetet.

Az influenzavírus egy állandó evolúciós változás. Ezek a genetikai változások lehetnek a kis- és folyamatos vagy nagy és hirtelen.

Kis genetikai változások történnek folyamatosan A típusú és B influenza vírus, mint a másolatokat készít magának. Ezt a folyamatot nevezzük antigén drift. Sodródó gyakran megtörténik, elég ahhoz, hogy az új vírustörzs felismerhetetlen az emberi immunrendszert. Emiatt az új influenza elleni vakcina kell előállítani évente leküzdésére törzsek keringő abban az évben.

A típusú influenza is megy gyakori és hirtelen változások néven antigéncsuszamlás. Antigéncsuszamlás fordul elő, ha két különböző influenza törzsek fertőzik ugyanabban a cellában, és összekapcsolják részeit genetikai anyaguk. Az új választék a HA és / vagy NA fehérjék eltolt vírus létrehozhat egy új influenza A altípust. Mivel az emberek kevés vagy semmilyen immunitás az ilyen új altípus, a megjelenése egy új altípus általában egybeesik egy nagyon súlyos influenza vagy világméretű járvány.