köszvény útmutató – okok, tünetek és kezelési lehetőségek

Mi az?

A köszvény egy betegség, amelyet túl sok húgysav a vérben és a szövetekben. A köszvény, kristályok a húgysav lerakódnak az izületekben, ahol az általuk okozott olyan típusú arthritis úgynevezett köszvényes arthritis. Ugyanezek a kristályok is letétbe a vesékben, ahol is okozhat vesekő .; Három fő oka a magas húgysavszint vezetnek köszvény; A gazdag étrend vegyi anyagok úgynevezett purin, mert purin bomlanak le a szervezetben a húgysav. Élelmiszerek, amelyek tartalmazzák a magas purinok közé szardellát, dió, és a szerv élelmiszerek, mint a máj, a vese és sweetbreads .; Magas termelési húgysav a szervezetben. Ez akkor fordulhat elő, ismeretlen okból. Ez akkor is előfordulhat bizonyos öröklött anyagcsere-rendellenességek, leukémia és a kemoterápia során a rák .; A veséi nem ürítik elég húgysav. Ennek oka lehet a vesebetegség, éhezés és az alkoholfogyasztás, különösen a mértéktelen ivás. Ez akkor fordulhat elő olyan egyéneknél, akik gyógyszerek úgynevezett diuretikumok (például hidroklorotiaziddal vagy furoszemid).

Tünetek

Az első támadás a köszvényes ízületi gyulladás általában magában foglalja egyetlen közös, leggyakrabban a nagy lábujj. Azonban ez hatással lehet más ízületek, mint például a térd, boka, csukló, láb vagy ujjal. Ebben köszvényes ízületi gyulladás, a közös válhat vörös, duzzadt és rendkívül gyengéd érintésre. Általában még egy lepedő fogmosás ellen közös indít heves fájdalmat .; Miután az első köszvényes roham, később epizódok nagyobb valószínűséggel egynél több közös egyidejűleg. Néha, ha köszvény sok évig tart, húgysav kristályok gyűjthetünk az ízületek vagy inak, a bőr alá, vagy a külső fül, amely egy fehéres betét úgynevezett tophus .; Diagnózis; Kezelőorvosa meg fogja kérdezni a gyógyszerek, étrend, az alkoholfogyasztás és bármilyen családjában előfordult köszvény. Orvosa fogja megvizsgálni, és ő fogja nézni a fájdalmas ízületek és keressen a bőre tofuszok .; Lehet, hogy orvosa egy steril tűvel mintát veszünk a folyadékot a gyulladt ízület. Ez a közös anyag kerül laboratóriumban megvizsgálják mikroszkópos húgysavkristályok, melyek megerősítik a diagnózist köszvényes ízületi gyulladás. Orvosa is vérvizsgálatot rendelhet szintjének mérésére a húgysav a vérben. Attól függően, hogy a történelem és a tünetek, akkor szükség lehet további vérvizsgálatok és vizeletvizsgálat, hogy ellenőrizze az Ön veséi .; Várható időtartamát; Kezelés nélkül a fájdalom a köszvényes ízületi gyulladás általában tart néhány napig, de ez a legintenzívebb az első 24 és 36 óra között. Közötti intervallum támadások nagyon változó. Vannak, akik őket néhány hetente, míg mások megy év közötti támadásokat. Miután több köszvényes rohamok, közös hosszabb időt vehet igénybe, hogy javítsa vagy maradjon gyulladt és fájdalmas .; Megelőzés; Segít megelőzni a köszvény; Kövesse az egészséges étrend .; Kerülje az alkohol használata, különösen a mértéktelen ivás .; Kiszáradás elkerülése érdekében .; Fogyni, ha elhízott .; Kerülje diuretikumok (vízhajtók), ha lehetséges.

Diagnózis

Kezelőorvosa meg fogja kérdezni a gyógyszerek, étrend, az alkoholfogyasztás és bármilyen családjában előfordult köszvény. Orvosa fogja megvizsgálni, és ő fogja nézni a fájdalmas ízületek és keressen a bőrt tofuszok.

Meddig tart?

Kezelés nélkül a fájdalom a köszvényes ízületi gyulladás általában tart néhány napig, de ez a legintenzívebb az első 24 és 36 óra között. Közötti intervallum támadások nagyon változó. Vannak, akik őket néhány hetente, míg mások megy év közötti támadásokat. Miután több köszvényes rohamok, közös hosszabb időt vehet igénybe, hogy javítsa vagy maradjon gyulladt és fájdalmas.

Hogyan lehet megakadályozni ezt egészségi állapota

Ahhoz, hogy megakadályozza a köszvény

Hogyan kell kezelni ezt az egészségügyi állapot

A roham kezelésére köszvényes arthritis, az orvos általában kezdődik előírásával a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID), mint például az indometacin (Indocin), ibuprofen (Advil, Motrin és mások) vagy a naproxen (Aleve, Anaprox, Naprosyn és mások ). Az aszpirin kerülni kell, mert ez növeli a húgysav szintje a vérben (bár az alacsony dózisú aszpirin megelőzésére a szívbetegség vagy stroke csekély hatása van a köszvény).

Mikor kell orvoshoz

Hívjon orvost, ha van fájdalom és duzzanat a közös. Ha lett volna köszvény a múltban, orvosa javasolhatja Önnek nem szteroid gyulladásgátlók rendelkezésre, így el lehet vinni őket legkorábban jele támadás.

Prognózis

Több, mint 50% -a, akik már volt egy támadás a köszvényes arthritis lesz egy második, általában hat hónapon belül két évig. Az emberek súlyosabb betegség, hosszú távú megelőző gyógyszeres kezelés igen hatásosan csökkentik a húgysav, ami megakadályozza támadások és, hónapokon, éveken át, mert a csomók megoldani.