óriássejtes arteritis betegség

Óriássejtes arteritis egy gyulladás a bélés artériák. Leggyakrabban, az hatással van az artériákban a fejedben, különösen a templomok. Emiatt, óriássejtes arteritis néha temporális arteritis.

Óriássejtes arteritis gyakran okoz fejfájást, fejbőr érzékenység, állkapocs fájdalom és látási problémákat. Ha nem kezelik, ez vezethet a stroke vagy vakság.

Tünetek

Azonnali kezelés kortikoszteroid gyógyszerek általában enyhíti tüneteit óriássejt és megakadályozhatja látásvesztés. Akkor valószínűleg jobban érzi magát, néhány napon belül a kezelés megkezdése. De még a kezelés, a visszaesések gyakoriak.

Kitartó, súlyos fej fájdalom, általában a templomban; Fejbőr érzékenység; Állkapocs fájdalom, amikor rág vagy nyissa ki a száját széles; Láz; Fáradtság; Nem szándékos fogyás; Látásvesztés vagy kettős látás, különösen az emberek, akik szintén állkapocs fájdalom; Hirtelen, állandó látásvesztés az egyik szemen

Meg kell keresnie orvosát rendszeresen szűrések és a kezelés minden mellékhatásokat a kortikoszteroidok.

A leggyakoribb tünetek a óriássejt vannak fej fájdalom és érzékenység – gyakran súlyos – amely általában érinti mind templomok. A kezdeti feltétel érezheti magát, mint az influenza.

Általában jelei és tünetei közé óriássejt

Kor. Óriássejtes arteritis érinti csak felnőtteknek, és ritkán, az alatt 50. A legtöbb ember ezt a feltételt első tapasztalatok figyelmeztető jelek közötti korosztály 70 és 80 .; Szex. A nők mintegy kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki a feltételt .; Race és földrajzi régióban. Óriássejtes arteritis leggyakrabban a fehérek között az észak-európai populációk vagy skandináv származású .; Polymyalgia rheumatica. Miután polymyalgia rheumatica esetén nagyobb a kockázata a óriássejt .; Családi történelem. Előfordul, hogy a feltétel családi vonás.

A fájdalom és merevség a nyak, váll vagy csípő gyakori tünetei a kapcsolódó rendellenesség, polymyalgia rheumatica. Mintegy 50 százaléka az emberek az óriássejt is polymyalgia rheumatica.

Vakság. Csökkent a vér áramlását a szemed okozhat hirtelen, fájdalommentes látásvesztés az egyik, vagy ritkán mindkét szemét. Látásvesztés rendszerint állandó .; Aorta aneurizma. Egy aneurizma dudor képező gyengített érbe, általában az aorta, a nagy artériák, hogy fut le a közepén a mellkas és a has. Aorta aneurizma kigyulladhat, ami életveszélyes belső vérzést. Mivel ez a szövődmény is előfordulhat akár évek után az első diagnózis óriássejt, orvosa ellenőrzi az egészségét a aorta éves mellkas röntgen vagy egyéb képalkotó vizsgálatok, mint például az ultrahang és CT .; Stroke. Ez nem gyakori szövődménye óriássejt.

Okoz

Ha valaki egy új, tartós fejfájás vagy a fent felsorolt ​​problémák, keresse fel orvosát haladéktalanul. Ha diagnosztizáltak óriássejtes arteritis, a kezelés megkezdése a lehető leghamarabb általában segít megelőzni látásvesztés.

Óriássejtes arteritis gyulladást okoz egyes artériák, különösen a közeli templomok.

Az óriássejtes arteritis, a bélés artériák begyullad. Ez okozza, hogy megduzzadnak. Ez a duzzanat szűkíti az ereket, csökkenti a vér -, és ezért az oxigén és a létfontosságú tápanyagok – amely eléri a test szöveteiben.

Szinte minden nagy vagy közepes méretű artéria érintett, de a duzzanat leggyakrabban fordul elő az artériákban található templomok. Ezek mindössze előtt a füled, és továbbra is be a fejbőrt. Előfordul, hogy a duzzanat érinti csak része egy artéria szakaszain normál hajó között.

Csak mi okozza ezeket az artériákat, hogy begyulladnak nem ismert. Bizonyos gének és gén variációk növelheti a hajlamot a feltétel.

Kockázati tényezők

Számos tényező növelheti a kockázatot a fejlődő óriássejt, beleértve

Minden előre kinevezése korlátozásokat. Abban az időben meg a kinevezést, ne felejtse el megkérdezni, hogy van valami, amit tennie kell előre. Egyes vizsgálatok részt diagnosztizálásában óriássejt, akkor lehet, hogy kövesse különleges utasításokat kinevezése előtt .; Tünetek voltál, beleértve azokat, amelyek látszólag nem kapcsolódnak az oka annak, ha a tervezett találkozót .; Fontos személyes információkat, beleértve minden főbb hangsúlyozza, vagy nemrég az élet megváltozik .; Minden gyógyszerek, vitaminok és táplálékkiegészítők szedése, beleértve a dózisok .; Kérdések kérdezze meg orvosát.

szövődmények

Óriássejtes arteritis okozhat a következő komplikációk

Mi a legvalószínűbb oka a tünetek ?; Mi más lehetséges okok ?; Milyen vizsgálatokat lesz szükségem, hogy a diagnózis megerősítésére? Vajon ezek a tesztek igényel speciális készítmény ?; Milyen kezelési lehetőségek ?; Milyen mellékhatások várhatok a gyógyszert ?; Meddig kell maradni a gyógyszert, és mi legyen a hosszú távú prognózis ?; Will óriássejtes arteritis térni ?; Én ezeket a más egészségügyi feltételek. Hogyan lehet a legjobban kezelni őket ?; Muszáj változtatni a diéta bármilyen módon? Muszáj, hogy minden kiegészítő ?; Van olyan brosúrák és egyéb nyomtatott anyagok, amit magammal? Milyen weboldalak ajánlanak?

Lehet kezdeni az látta az elsődleges orvos. Ő lehet hivatkozni, hogy a szemész szakorvos (szemész) ha kelljen látható tünetek, az agy és az idegrendszer specialista (neurológus) ha miután a fejfájás, vagy a szakember betegségek az ízületek, csontok és az izmok ( reumatológus).

Mikor először kezdődik tüneteket ?; Már a tünetek is folyamatos, vagy alkalmi ?; Mennyire súlyos a tünetei ?; Mi van, ha valami, úgy tűnik, hogy javítsa a tünetek ?; Mi van, ha valami, úgy tűnik, hogy súlyosbítja a tüneteket?

Felkészülés a kinevezés

Érdemes lehet, hogy egy barát vagy családtag, hogy a találkozó. Néha nehéz lehet, hogy emlékezzen az összes tudnivalót. Miután valaki akkor segítsen emlékezni valami, amit elmulasztott, vagy elfelejtette.

Itt van néhány információ, melyek segítségével kész a kinevezése.

Fizikai vizsga. Amellett, hogy kérdezett meg a tünetek és a kórtörténet, orvosa valószínűleg végezzen alapos fizikális vizsgálat, különös figyelmet fordítva a temporális artériák. Gyakran előfordul, hogy az egyik vagy mindkét artériák ajánlatot egy csökkentett impulzus és egy kemény, zsinór-szerű érzetet és megjelenése .; A vérvizsgálat. Ha orvosa úgy gondolja lehet, óriássejtes arteritis, akkor valószínű, hogy egy vérvizsgálat, amely ellenőrzi a vérsüllyedés – közkeletű nevén a sed ráta. Ez a vizsgálat méri, hogy milyen gyorsan vörösvérsejtek esik az alján egy cső vért. Vörösvértestek, vidd gyorsan jelezheti gyulladást a szervezetben .; Ön is egy teszt, ami a C-reaktív protein (CRP), az anyag a máj termeli, ha gyulladás van. Ugyanazokat a vizsgálatokat lehet használni, hogy kövesse a fejlődést a kezelés során .; Biopszia. A legjobb módja annak, hogy erősítse meg a diagnózist óriássejt is azáltal, hogy egy kis mintát (biopszia) a temporális artéria. Az eljárást végzik ambuláns során helyi érzéstelenítésben, általában kevés kellemetlenséget vagy hegesedést. A mintát mikroszkóp alatt vizsgálják a laboratóriumban .; Ha van óriássejtes arteritis, az artéria gyakran mutatják gyulladás, amely magában foglalja abnormálisan nagy sejtek, az úgynevezett óriás sejtek, amelyek a betegség a nevét. Lehetséges, hogy az óriássejt és még mindig van egy negatív biopsziás eredmény. Ha az eredmények nem egyértelműek, orvosa javasolhatja a másik verőér biopsziát, a másik oldalán a fejét.

Mielőtt a találkozó, hogy egy listát

Mágneses rezonanciás angiográfia (MRA). Ez a teszt egyesíti a mágneses rezonanciás képalkotás (MRI), a használata a kontrasztanyag, amely részletgazdag képeket a vérerek. Tudassa orvosával, idő előtt, ha valaki nem szívesen be van zárva egy kis helyet, mert a vizsgálatot végzett egy cső alakú gép .; Doppler ultrahang. Ez a teszt hanghullámokat, hogy készítsen képeket átáramló vér a vérerek .; A pozitronemissziós tomográfia (PET). Segítségével intravénás nyomjelző oldat, amely kis mennyiségű radioaktív anyag, a PET-vizsgálat képes részletes képeket a vérerek és kiemelik a gyulladt területek.

Mert óriássejtes arteritis, néhány alapvető kérdést, hogy kérdezze meg orvosát a

Példák kérdések orvosa, többek között

Egészséges étrendet. Eszik is segíthet megelőzni a lehetséges problémákat, mint például a ritkítás csontok, a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Hangsúlyozzák a friss gyümölcsök és zöldségek, teljes kiőrlésű gabona, és sovány húsok, halak, miközben korlátozza a só, a cukor és az alkohol. Ügyeljen arra, hogy a megfelelő mennyiségű kalcium és D-vitamin Szakértők azt javasolják, 1200 mg kalciumot és 800 nemzetközi egység (NE) D-vitamin naponta 50 év feletti nők és férfiak több mint 70. Ellenőrizze kezelőorvosával, hogy milyen adagban is igaz te.; Rendszeres testmozgás. Rendszeres aerob testmozgás, mint a séta, segít megelőzni a csontritkulást, magas vérnyomás és a cukorbetegség. Azt is élvezi a szívet és a tüdőt. Ezen kívül sok ember számára, hogy a testmozgás javítja a hangulatot és az általános értelemben vett jólét. Ha nem használják fel az edzést, kezdje lassan és fokozatosan építkezzen. Orvosa segíthet edzésprogram, amely megfelelő az Ön számára .; Get rendszeres szűrések. Keresse fel orvosát, hogy ellenőrizze a mellékhatások a kezelés és fejlesztése komplikációk .; Kérdezz aszpirin. Kérdezze meg orvosát, hogy figyelembe veszi a 75 és 150 milligramm aszpirin naponta. Naponta, az alacsony dózisú aszpirin csökkentheti a kockázatot a vakság és a szélütés.

Vizsgálatok és diagnózis

Kérdezze meg orvosát, ha vesz egy fájdalomcsillapítót, például paracetamol (Tylenol, egyéb), ibuprofen (Advil, Motrin IB, egyéb) vagy a naproxen (Aleve) talán segít a könnyű fej fájdalom vagy érzékenység.

Óriássejtes arteritis nehéz lehet diagnosztizálni, mert a korai tünetei hasonlítanak sok közös feltételek. Emiatt az orvos megpróbálja a zárja ki más lehetséges okait a problémát.

Segít diagnosztizálni óriássejtes arteritis, akkor lehet, hogy néhány vagy az összes alábbi vizsgálatok és eljárások

Kezelések és gyógyszerek

A vérvizsgálat. Ha orvosa úgy gondolja lehet, óriássejtes arteritis, akkor valószínű, hogy egy vérvizsgálat, amely ellenőrzi a vérsüllyedés – közkeletű nevén a sed ráta. Ez a vizsgálat méri, hogy milyen gyorsan vörösvérsejtek esik az alján egy cső vért. Vörösvértestek, vidd gyorsan jelezheti gyulladás a szervezetben.

Ön is egy teszt, ami a C-reaktív protein (CRP), az anyag a máj termeli, ha gyulladás van. Ugyanazokat a vizsgálatokat lehet használni, hogy kövesse a fejlődést a kezelés során.

Életmód és a hazai jogorvoslati

Biopszia. A legjobb módja annak, hogy erősítse meg a diagnózist óriássejt is azáltal, hogy egy kis mintát (biopszia) a temporális artéria. Az eljárást végzik ambuláns során helyi érzéstelenítésben, általában kevés kellemetlenséget vagy hegesedést. A mintát mikroszkóp alatt vizsgálják a laboratóriumban.

Megküzdés és támogatás

Ha van óriássejtes arteritis, az artéria gyakran mutatják gyulladás, amely magában foglalja abnormálisan nagy sejtek, az úgynevezett óriás sejtek, amelyek a betegség a nevét. Lehetséges, hogy az óriássejt és még mindig van egy negatív biopsziás eredmény. Ha az eredmények nem egyértelműek, orvosa javasolhatja a másik verőér biopsziát, a másik oldalán a fejét.

A képalkotó eljárások is alkalmazhatók diagnosztizálására óriássejtes arteritis és felügyeletéért hogyan reagál a kezelésre. Lehetséges vizsgálatok közé

A kezelés a óriássejtes arteritis áll nagy dózisú kortikoszteroid hatóanyag, mint például a prednizon. Mivel az azonnali kezelés szükséges, hogy megakadályozzák a látásvesztés, orvosa valószínűleg kezdeni a gyógyszert, még mielőtt megerősíti a diagnózist biopszia.

További információ a óriássejtes arteritis

Akkor valószínűleg jobban érzi magát, mindössze néhány nappal a kezelés megkezdése. Ha nincs teljes látásvesztés, a vizuális tünetek valószínűleg tisztázni három hónapon belül.

Lehet, hogy továbbra is figyelembe gyógyszert 1-2 évig vagy tovább. Az első hónap után, orvosa fokozatosan kezdenek, hogy csökkentse az adagot, amíg el nem éri a legkisebb adag kortikoszteroidok irányításához szükséges gyulladás.

További óriássejtes arteritis

Néhány tünet, különösen a fejfájás, visszatérhet ebben megvonást időszakban. Ez az a pont, ahol sok ember is tüneteit polymyalgia rheumatica. Az ilyen fáklyák általában kezeljük enyhe emelkedése a kortikoszteroid dózis. Orvosa azt sugallják, a kábítószer, a metotrexáttal, amely segíthet csökkenteni a mellékhatásokat a kortikoszteroidok.

Kortikoszteroidok vezethet számos súlyos mellékhatásokat, mint a csontritkulás, magas vérnyomás és izomgyengeség. Hogy megakadályozzák ezeket a lehetséges mellékhatásokat, orvosa valószínűleg figyelemmel kíséri a csontsűrűség és előírhatják a kalcium és D-vitamin készítmények vagy egyéb gyógyszerek, hogy segítsen megelőzni a csontvesztés. Orvosa valószínűleg szintén figyelemmel kísérheti vérnyomását, és javasolhatja edzésprogram, diéta változások és gyógyszeres kezelés, hogy vérnyomása normális tartományban. A legtöbb mellékhatás megy el, amikor a kortikoszteroid kezelést kúpos, és megállt.

Amikor óriássejtes arteritis diagnosztizálják és kezelik a korai, a prognózis általában kiváló. A tünetek valószínűleg javítja gyorsan megkezdése után kortikoszteroid kezelést, és a látását nem valószínű, hogy befolyásolja. A legnagyobb kihívás ebben az esetben lehet megbirkózni bármilyen mellékhatást a gyógyszert. A következő javaslatok segíthetnek

Tanulás mindent tud arról óriássejtes arteritis és annak kezelése segítségével úgy érzi, több az irányítást az Ön állapotát. Az egészségügyi team válaszolni a kérdésekre, és az online támogató csoportok is segíthet. Ismeri a lehetséges mellékhatások olyan gyógyszert szedése, és kiírja a változásokat az egészségügyi orvosával.

1

)